torstai 16. huhtikuuta 2015

Opinnäytteet esittelyssä

Tero esittelee katanan ominaisuuksia.
Miekka viuhui ja kitara soi, kun artesaanit esittelivät opinnäytteitään Suomen käsityön museolla tiistaina. Runsaslukuinen yleisö sai nauttia informatiivisista esityksistä ja taidokkaista tuotteista käsityöläisten paraatipaikalla. Ohjelmassa oli neljä esitystä, joissa kaikissa lähestyttiin käsityöläisyyttä eri alojen näkökulmasta.
  Metallialan opiskelija Tero Rannila on ollut aina kiinnostunut japanilaisesta kulttuurista ja päätti tehdä katana-miekan opinnäytteenään. Tunnetusti japanilaiset samuraimiekat ovat melkoisia käsityötaidon - ja varsinkin metallinkäsittelyn - näytteitä mutta Tero päätti ottaa haasteen vastaan koska halusi päästä sisälle monisatavuotiseen taitoon.
  - Ajatus oli kytenyt mielessä jo pitkään, Tero kertoi.
  Miekan suunnittelu alkoi koristekuvion hahmottelemisesta.
  - Käärmeaihe syntyi kun katselin piirtämääni koristeaihetta Itävallassa, missä olin työssoppimisjaksolla veitsisepän luona, Tero kertoi.
  Käärmeen silmää muistuttava kuvio johti eteenpäin ja jalostui miekan tsubaksi (kädensuoja kahvan etuosassa), joka sai käärmeen pään muodon. Käärmeteema sai lisää sisältöä kun Tero päätti päällystää kahvan aidolla pythonin nahalla. Kahvaan tuli myös käärmeen hampaita mukailevat pitonystyrät. Lopulta päätyi nimeämään miekkansa Cobraksi.
  Terä on valmistettu perinteiseen tapaa damasti-teräksestä, joka valmistetaan ahjohitsaamalla ja kääntämällä teräslaattoja päällekkäin niin, että ne muodostavat kerroksia. Teron miekan terässä kerroksia on sata.
  - Haastavinta työssä oli ahjohitsauksen viimeiset vaiheet, kun kerroksia alkoi olla niin paljon. Terän muoto myös on vaikea saada pysymään halutunlaisena. Takoessa teräs venyy ja aiheuttaa aihion kaareutumisen, Tero kertoi.
  Teron päätös keskittyä terien ja miekkojen maailmaan vain vahvistui Itävallan reissun jälkeen.
  - Tulin vakuuttuneeksi siitä, että tämä on minun juttuni, Tero kertoi.
  Puualan opiskelija Iiro Jokela esitteli seitsemänkielisen sähkökitaran, jonka hän oli valmistanut täysin omasta mallista. Seminaarissa kuultiin myös kuinka kitara soveltuu metallimusiikkiin: Iiro oli kuvannut videon, jossa hän soittaa soitintaan
  Hanna Partanen puolestaan näytti, miten lapinpuku valmistetaan ja kertoi ansiokkaasti saamelaisesta pukeutumisesta yleisemminkin. Laura Hänninen johdatti yleisön maailmanlopun maisemiin ja esitteli upean postapokalyptisen huppuliivin, johon hän ottanut vaikutteita mm. Mad Max -elokuvista.
  Suurkiitokset Suomen käsityön museon väelle hienoista järjestelyistä!
Opinnäyteseminaarit jatkuivat Petäjävedellä auditorio Miilussa. Katso lisää kuvia seminaareista facebook-sivultamme.

Teksti ja kuvat Mika Nykänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti