tiistai 28. huhtikuuta 2015

Tuolit valmistuivat kansainvälisellä yhteistyöllä

Tekijät seisovat tuolinsa takana - 
kirjaimellisesti.
Marcela Hofmannová ja Teresa Babcická nostavat pajuilla koristellun baarituolin lamppujen eteen ja asettuvat kuvaan Anne-Mari Heinosen ja Juha-Matti Leppäsen kanssa. Katse kameraan, poseeraus ja kamera naksahtaa. Kahden viikon vierailu on lopussa ja on aika katsoa, mitä on saatu aikaan.
  Marcela ja Teresa ovat Liberecin muotoiluoppilaitoksen opiskelijoita ja he tulivat Petäjävedelle kalustealan artesaanien organisoimaan tuoliprojektiin. Muotoilijoita kun ovat, tshekkläiset vieraat saivat suunnitella tuolit, jotka suomalaiset kollegat puolestaan valmistivat.
  Vierailu alkoi ryhmiin jakaantumisilla ja yhteisillä ideointitunneilla, minkä jälkeen tshekkiläiset piirsivät tuoliehdotuksia. Ryhmän päästyä yksimielisyyteen tuolin mallista siirryttiin pajan puolelle, missä suomalaiset ottivat ohjat käsiin. Valmiissa lopputuloksessa on näkyvissä kaikkien ryhmäläisten kädenjälki.
  Marcelan, Teresan, Anne-Marin ja Juha-Matin ryhmä päätyi lopulta neliskulmaiseen pohjaratkaisuun, jossa istuinlevyn reunat on jätetty rouhean hiomattomiksi. Tuolin malli soveltuu baarikäyttöön tai sitten korkeammaksi keittiöntuoliksi. Toinen erikoisuus löytyy istuinlevyn alta.
  - Juha-Matti ehdotti, että laittaisimme jotain istuinlevyn alle. Sitten hän kävi järven rannassa keräämässä oksat, Marcela ja Teresa kertovat.  
  - Tuolin alle voi myös varastoida tavaraa, esimerkiksi viinipullon, tytöt näyttävät. 
  Liberecin muotoiluoppilaitoksessa opiskelijat keskittyvät huonekalujen suunnitteluun. Nelivuotisessa koulutuksessa opiskelijat käyvät työpajoissa tutustumassa puun käsittelyyn mutta tuotteiden valmistaminen omin käsin ei kuulu opiskeltaviin asioihin. Siksi tytöt ovatkin innoissaan Petäjäveden kokemuksista.
  - Saimme käsitellä metallia ensimmäistä kertaa koko opiskeluaikana.
  Tshekkiläiset ovat asuneet vierailunsa ajan Jyväskylässä hotellissa. Vapaa-aikana ryhmä on kiertänyt ympäri kaupunkia tutustumassa erityisesti Alvar Aallon arkkitehtuuriin. Petäjäveden kirkkokin tuli nähtyä sisältä ihan viime metreillä.
  Tytöt ovat yhtä mieltä siitä, että työskentely suomalaisten kanssa oli hieno kokemus. Keskustelu käytiin englanniksi mutta suomeakin tytöt ehtivät oppimaan.
  - Suomen kieli on niin hassun kuuloista, tytöt nauravat ja imitoivat suomenkielisiä sanoja.
  Käy katsomassa lisää tuoleja Facebook-sivullamme.
Kuvat ja teksti Mika Nykänen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti